Artykuły

wszystkie artykuły

Przepisy

Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie

W jaki sposób gotować, aby zachować pogodę ducha i zdrowie fizyczne? Zamiast restrykcyjnej diety proponujemy racjonalne odżywianie. Dobrze przyprawione i przyrządzone potrawy są smaczne i wartościowe. Warto pamiętać o kliku kluczowych zasadach.

Masz serdecznie dość liczenia kaloryczności swoich potraw? Czujesz, że omija Cię przyjemność jedzenia? Ciągła kontrola wielkości porcji i zawartości talerza przyprawia Cię o zawrót głowy? Każde, nawet najmniejsze odstępstwo od planu grozi porzuceniem diety.

Wystarczyłoby gdybyś nie rozstawała się bezpowrotnie ze wszystkimi smakołykami. Takie postępowanie grozi szybszą porażką. Najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek. W myśl zasady - wszystko jest dla ludzi możesz osiągnąć sukces bez rezygnacji z przyjemności. Podpowiemy Ci w jaki sposób gotować, aby zachować pogodę ducha oraz zdrowie.

Przede wszystkim pożegnaj się z potrawami smażonymi. Jedzenie przygotowywane w ten zwiększa znacznie swoją kaloryczność. Czy smażenie bez tłuszczu jest możliwe?

Oczywiście! Powinnaś zainwestować w garnki z grubym dnem. Tego typu naczynia doskonale sprawdzają się w zdrowszym, bo beztłuszczowym gotowaniu.

Inną metodą oszczędzania kalorii w kuchni jest gotowanie bez wody. Pozwala na zachowanie niemal wszystkich witamin i składników mineralnych. Proces gotowania bez wody przebiega również w garnkach z grubym dnem.

Teoria bezwodnego gotowania opiera się na założeniu, że w produktach żywnościowych, np. warzywach, mięsie - znajduje się wystarczająca ilość wody, dlatego nie potrzeba jej już dodawać podczas gotowania. Para wodna wydobywająca się w naczyniu, unosi się do góry a następnie skrapla co pozwala ugotować posiłek w kąpieli parowej.

Nie każda z nas posiada jednak zestaw garnków z grubym dnem. Dla tych Pań, doskonale sprawdzą się torebki do gotowania na parze Jana Niezbędnego. Pozwalają na zachowanie smaku, zapachu i wartości odżywczych przyrządzanych potraw.

Tą metodą można przygotowywać zarówno mięso, kiełbasę jak i warzywa i owoce. Dobrze doprawione produkty, nawet najmniej kaloryczne nabiorą wyjątkowej głębi i staną się prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami i niestandardowymi połączeniami. Po ugotowaniu możesz cieszyć się nie tylko fantastycznym smakiem niskokalorycznej potrawy, ale przede wszystkim wysoką wartością odżywczą.

Gotowanie w torebkach na parze Jana Niezbędnego to podążanie za najnowocześniejszymi trendami kuchennymi.

Przedstawione metody przygotowywania żywności to sposób na osiągnięcie sukcesu. To gwarancja zdrowia, szczupłej, atrakcyjnej sylwetki i zadowolenia z życia.